LA CASA TOMADA

 

 

 

Het eerste waar ik graag  over wil vertellen, betreft “La Casa Tomada” in San Salador, een bruisende, ondernemende en artistieke plaats die ik leerde kennen via mijn goede vriendin Carmen Guzman Martinez.De plaats is vernoemd naar een kortverhaal van Julio Cortazar, wat volgens mij een uitstekende keuze is geweest. Toevallig zag hij honderd jaar geleden het levenslicht in het Belgische Elsene en alhoewel hij daardoor in Argentinië ‘El Belgicano’ genoemd wordt, had hij toch geen band met ons landje. Hij bracht het eerste deel van zijn leven door in Buenos Aires en verhuisde later naar  Parijs.

Het kortverhaal van Cortazar waar de collectieve en coöperatieve ruimte in San Salvador naar vernoemd is, doet het relaas van een zus en broer die samen in een huis wonen dat stilaan overgenomen wordt door bepaalde krachten. De broer en zus passen zich telkens aan en zo wordt de ruimte steeds kleiner en op het einde staan ze buiten. Het wordt nooit duidelijk wie of wat die krachten zijn. Het kan ook een metafoor zijn geweest voor het peronisme.

De initiatiefnemers van La Casa Tomada in San Salvador  verbeelden zelf de recent aangekomen geesten, die een traditionele woning bezetten en er het inwonen overgenomen hebben. Zij zijn de recent aangekomen avonturiers met dynamische ideeën en voorstellen. Zij hebben deze plaats overwonnen en veranderden het in een halfweghuis voor en van creativiteit. Een thuis waar o.a artiesten en het kunstliefhebberspubliek in het algemeen een actieve rol spelen in het samen opzetten van culturele en produktieve activiteiten. Het is een innovatief project waar zoals ik zelf kon zien en meemaken honderden creatieve en produktieve geesten een plaats innemen van jong tot oud, van leerling tot mentor. Een ongelooflijk plezier dit te aanschouwen en mee te maken, wetende dat zoiets prachtig en machtig uit de asse van een verscheurende burgeroorlog kon verrijzen.

Carmen Guzmanmijn vriendin sinds ik in de jaren negentig zelf als jonge vrijwilligster met straatkinderen werkte in het broeierige, naoorlogse San Salvador heeft er samen met twee jonge medewerkers een bedrijfje opgestart dat de post-productie aanbiedt voor Salvadoraanse en andere Spaanstalige filmprodukties. Daarbuiten geeft ze ook lessen yoga op maat, intra en extra muros Casa Tomada.

Carmen voelt het als volgt aan: “Wat me het meeste aanspreekt is dat het een plaats is waar verschillende mensen van totaal verschillende afkomsten, klassen, leeftijden, projecten, kunsten en  technolgieën samenkomen. Het is als een familie waar projecten door elkaar vloeien die plezier, respect en creativiteit geven. Het is de wieg, het nest van veel toekomstige projecten. Zaden van cultuur,  tolerantie en ja, vrede tenslotte.”

Sniff, een jonge rapper die uit de aartsgevaarlijke bendewijk Mariona komt vertelde dat hij graag naar Casa Tomada komt vanwege de grote diversiteit van mensen die hij er leert kennen en waar hij mee kan werken.”La Casa”opent nieuwe vooruitzichten stelt hij en laat hem en anderen zich afvragen en de keuze maken of ze de limieten die hun buurt kenmerken moeten overwinnen of bij de pakken blijven zitten.”Hier zit ik op een stoel naast een diplomaat of een teateractrice en dat is heel natuurlijk en normaal.In mijn omgeving is zoiets gewoon ondenkbaar.Hier heb ik andere dingen leren waarderen dan alleen maar geld,zoals vriendschap en samenwerking.”aldus Sniff.

https://www.facebook.com/snifusc?fref=ts

https://www.facebook.com/LaCasaTomadaSV/

https://www.facebook.com/yogaterapeuticoelsalvador/

Advertisements

One thought on “LA CASA TOMADA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s